Som Norges største server og Minecraft-miljø får Skogliv jevnlig spørsmål om teknologien og infrastrukturen bak serveren og prosjektene våre. Denne siden gir et lite innblikk.

Tidligere har vi vært ganske restriktive med å dele hvordan Skogliv er utviklet og hvilke løsninger vi benytter. Dette har i hovedsak to årsaker. For det første handler det om sikkerhet: Vi opplever mange digitale angrep mot tjenesten vår, og ved å ikke avsløre all teknologien vi bruker, reduserer vi mulig angrepsflate. For det andre er det mange som spør med hensikt om å kopiere Skogliv og lage lignende tjenester, som for eksempel «Fjellliv» eller «Fjordliv», noe vi naturligvis ikke ønsker.

Når det er sagt, har Skogliv nå vokst seg til et så modent og etablert varemerke at vi ønsker å gi et innblikk i hva som foregår bak kulissene. Vi har i det siste tenkt på hvordan det var da vi selv var unge og nettopp hadde oppdaget Minecraft. Både Minecraft og Skogliv har dannet et viktig grunnlag for karrierene våre og gitt oss verdifull kompetanse innen IT. Nå håper vi at vi kan inspirere flere unge teknologispirer til å kaste seg ut i det, og at vi kanskje kan åpne døren for flere «nerder» inn i IT-bransjen – slik det en gang ble gjort for oss.

Skogliv drives av Erlend, Tobias og Tarjei som har hatt dette som (omfattende) hobbyprosjekt siden 2018.

Plattformpodden

Tobias og Erlend ble i januar 2025 invitert til å delta i Plattformpodden. Dette er første gang vi snakker åpent om teknologien vi bruker, og det ble et vendepunkt for oss med at vi nå heller ønsker å dele mer om den tekniske siden av Skogliv. Om du er interessert i teknologi og hva som skjer bak kulisene i Skogliv anbefaler vi deg å høre denne podcasten!

(Tusen takk til Hans Kristian Flaatten og Audun Fauchald Strand for invitasjonen til å delta i deres podcast! Det var dette som kick-startet prosessen med å bli mer åpne om teknologien bak Skogliv)

Opptak i studio av Plattformpodden. Foto: Plattformpodden

Teknologien som driver Skogliv

Skogliv benytter og har benyttet en rekke teknologier og løsninger for å drive de ulike tjenestene våre. Under vil du finne de delt opp i ulike områder basert på hva vi opplever folk sprør om.

Hosting

Vi får veldig ofte spørsmål om hvilken host vi bruker, eller nærmere bestemt hvilket panel vi bruker.

De som selger Minecraft servere som en tjeneste tilbyr paneler i form av webgrensesnitt som kundene bruker for å styre sine servere. I Skogliv bruker vi IKKE slike paneler.

Skogliv leier dedikerte maskiner, altså servere fra leverandører og vi setter opp den programvaren vi trenger for å kjøre Minecraft på disse. Vi har derfor ikke noe panel vi trykker i i nettleseren. Alt skjer gjennom en terminal, også kjent som kommandolinje. Se bilde med eksempel med hvordan vi styrer våre servere.

Hvor leier dere servermaskiner?

Vi har primært benyttet OVH og Hetzner for dette. Per februar 2025 kjører Skogliv sin Minecraft server hos Hetzner. Dette har den gjort siden 2022. Før dette hadde vi Minecraft serveren kjørende på flere ulike servere hos OVH.

I tillegg til selve Minecraft serveren har vi flere andre servere kjørende som trengs for at Skogliv skal fungere som den skal. Vi har i dag totalt fem servermaskiner kjørende som sørger for at Skogliv fungerer slik du opplever den i dag, samt at vi kan arbeide med å utvikle Skogliv.

Disse fem serverene står spredt. En hos Hetzner, en hos OVH, en i AWS og to av de er lokale, altså det er fysiske maskiner vi selv eier. Disse skal vi snakke mer om når vi kommer til backup og lagring.

Gjennom Skogliv sin levetid har vi pr februar 2025 i tillegg brukt seks andre servermaskiner som vi har pensjonert.
Vi har tidligere også benyttet oss av Azure, og har brukt det jevnlig til prosjekter, noe som vi også kommer tilbake til.

Programvare på servere som kjører Minecraft instanser

Alle våre servere kjører Linux, primært nyeste LTS av Ubuntu server.

Vår primærtdatabase kjører MySQL, men vi har flere sqLite databaser for enkelte systemer.

Java kreves for å kjøre Minecraft servere, vi benytter oss av Amazon’s Corretto OpenJDK distribusjon.

For å kjøre selve Minecraft serveren benytter vi PaperMC sin distribusjon av Minecraft. Disse har gjennom en årrekke vist seg at er den beste. Det sagt så har vi også brukt andre forks til større prosjekter slik som Purpur, og nå nedlagte Airplane.

Til håndtering av proxy har vi tidligere brukt Waterfall som er PaperMC sin fork av Bungeecord, men ettersom den nå er EOL (end of life/ikke støttet lengre) har vi migrert tilbake til BungeeCord av SpigotMC. Hadde vi laget Skogliv på nytt i dag ville vi nok heller brukt Velocity som proxy løsning. Denne har hatt medvind de siste årene, og er grunnen til at PaperMC ikke lenger utvikler Waterfall.

Plugins

Det spørsmålet vi får mest er hvilke plugins vi bruker. Hovedgrunnen til at folk spør om dette er fordi folk ønsker å kopiere oppsettet vårt på egen server slik som nevnt i innledningen. Vi kommer ikke til å dele en komplett liste over alle plugins vi bruker i Skogliv.

For å finne plugins anbefaler vi at man besøker SpigotMC og den nyetablerte Hangar.
Det finnes flere leverandører, men vær forsiktig med å installere ukjente plugins – det har vært eksempler, også i Norge, på at servere har blitt kompromittert via plugins med bakdører. Bruk kun anerkjente løsninger.

Gjennom Skoglivs levetid har vi benyttet over 300 ulike plugins. Mange har blitt erstattet med nyere løsninger, og vi har både brukt tredjeparts-plugins og utviklet egne, skreddersydde løsninger. I Minecraft-miljøet har det vært en trend å satse på «100 % custom egenlagde plugins», men vi mener dette ofte fører til unødvendig kompleks og vanskelig vedlikeholdbar kode, særlig ved nye oppdateringer.

Det finnes utmerket hyllevare for det grunnleggende – for eksempel håndterer LuckPerms permissions på en svært robust måte. Vi vil også trekke fram Geyser, som muliggjør Bedrock-spillere på en Java-server. Vi har hatt tett kontakt med Geyser-teamet, testet løsningen i større prosjekter (blant annet 17. mai i 2020 og 2021) og fått tidlig tilgang til deres løsning for crossplay-skins.

Når det er sagt, så utvikler vi av og til egne plugins, særlig til de såkalte enterprise-prosjektene våre, som vi kommer inn på litt senere. Dette er ofte prosjekter som krever helt spesifikke løsninger og integrasjoner som ikke finnes fra før.

Lagring og backup

Vi i Skogliv håndterer store mengder data og er helt avhengige av å ha sikre backups. For å komprimere og deduplisere dataen vår benytter vi BorgBackup. Hver dag tar vi en backup av alle Minecraft-servere, en rekke databaser og øvrige tjenester, og sender disse til to servere plassert på ulike steder i landet. Én av disse er et NAS som vi har fått sponset av nLogic – tusen takk!

Per februar 2025 lagrer NASet over 50 TB med Borg-backups. Dette datasettet er særlig verdifullt, ettersom det inneholder omfattende backups av Skogliv hver dag helt siden oppstarten i juli 2018. Vi bevarer denne dataen med tanke på fremtiden, i håp om at den en dag kan benyttes til nye, spennende analyser. For eksempel kan vi spore utviklingen i vår Minecraft-verden dag for dag, eller observere hvordan bankkontoene til hver enkelt spiller endrer seg i takt med den in-game økonomien.

Selv om vi sjelden må hente data fra backup, har det vært nødvendig ved enkelte anledninger. Derfor tester vi jevnlig at backupene er intakte og at vi kan gjenopprette data dersom uhellet skulle være ute.

Vi kjører RAID på alle våre servere for data redundans på tvers av disker. PS, redundans er ikke backup!

Noen av våre data i tall (per februar 2025):
Backup datasett: 50,4TB
Alle Minecraft serverne i Skogliv sitt nettverk: 238GB
Bare survival serveren: 191GB
Webkart: 599GB (https://skogliv.no/kart/)

Skogliv sitt NAS lagret trygt i et klesskap. Vi sier ikke hvor det er, men det er 33% sjanse for at du gjetter rett.
Utsnitt av webkartet vårt fra Survival. Hele Minecraft verden vår er det generert bilder av som man kan se via vår nettside. Dette er mange gigabyte med bilder!

Skogliv Enterprise

Skogliv er mye mer enn bare en Minecraft server. Det vi driver med som ikke er direkte koblet til Minecraft serveren kaller vi for Skogliv Enterprise.

Enterprise prosjekter

Vi har gjennom årene levert en rekke enterprise-prosjekter – du kan lese mer om disse her.

Med vår spesialiserte kompetanse innen bruk av Minecraft som plattform for eventer og tjenester, tilbyr vi innovative løsninger til bedrifter som ønsker å nå ut til sin målgruppe via Minecraft og andre dataspill.

Et eksempel er den døgnåpne meldingstjenesten Sidetmedord, hvor du kan snakke med en veileder om livets utfordringer. I samarbeid med Mental Helse ønsket de å benytte Minecraft for å senke terskelen for å ta kontakt. Vi utviklet en integrasjon som kobler deres meldingsløsning med Minecraft. Veilederne fortsetter å bruke sitt vanlige grensesnitt, mens brukerne kan kommunisere direkte med veilederen via Minecraft-chat – trygt og anonymt. Løsningen kjører i dag på Skogliv sin vanlige Minecraft-server.

Vårt mest teknisk krevende prosjekt er «17. mai i Minecraft», som du kan lese mer om nedenfor. Dette prosjektet ble også startskuddet for en rekke av de etterfølgende prosjektene vi har levert.

I 2022 lagde vi Aftenposten junior sin 10 års-feiring, og i 2024 gikk Minecraft-forestillingen «Det mørke fortet» med Riksteatret på turne rundt hele landet. Dette er noen av de mest omfattende prosjektene vi har gjort.

Skogliv Skole

Skogliv Skole er vårt tilbud til utdanningsinstitusjoner som bruker Minecraft Education. Vi tilbyr ulike kart og læringsopplegg som er tilpasset læreplanmålene i LK20.

MInecraft Education er bygget på Bedrock-versjonen av Minecraft. I motsetning til Java versjonens plugins bruker vi her resource og behavior packs for å oppnå det vi ønsker av funksjonalitet og det visuelle.

Siden 2022 har vi utviklet en rekke kart som har blitt lastet ned over 150 000 ganger pr. februar 2025.

Nettsiden Skogliv Skole er skrevet i rammeverket Svelte og hostet via Azure Static Web App. Selve verdensfilene og støttefiler blir distribuert via CloudFlare sitt content delivery network.

Les mer om Skogliv Skole og se de ulike kartene her: Skogliv Skole

Vårt største prosjekt: 17. mai i Minecraft 2021

Digital 17. mai-feiring i  2021 er den mest teknisk kompliserte løsningen vi har utviklet. Vi lagde en autoskalerende Minecraft-server med enorm kapasitet for at brukere skulle kunne gå i 17. mai-tog gjennom en løype kjente landemerker fra hele Norge.

Man kunne logge inn med både java og bedrock (mobil) for crossplay, og man kunne enkelt finne vennene sine i havet av spillere.

Prosjektet ble en stor suksess med over 37 000 deltakere iløpet av nasjonaldagen, og dekket i alle av landets store medier.

Løsningen ble utviklet på infrastrukturen til Microsoft via deres skyplattform Azure. Til dette prosjektet utviklet vi svært mye egen programvare både for feiringen, administrasjon og overvåkning av datasystemene. Prosjektet ble også gjennomført på kort tid.

Oversikt over infrastrukturen som ble brukt under 17. mai i Minecraft 2021. Det skal ikke stå på pilene i alle fall.

Løsningen kjørte i Azure sitt datasenter i Oslo. Selv om det har lite å si for Minecraft satt mange av våre brukere i Oslo området med 0 millisekunder i ping fra sin egen maskin til serverne. Vi lo godt når brukere logget inn med overtenning ved at de hadde mindre enn 1 i ping. Det er veldig gøy!

Stor takk til Microsoft Norge som ga oss mye spillerom i datasenteret deres, og stilte med kompetanse vi kunne sparre med og personell i datasenteret som gjorde dette til en stor suksess på nasjonaldagen!

Vi tok i bruk en rekke av løsningene Azure hadde å tilby i form av lastbalansering, autoskalerende compute som baserte seg på forhåndslagde images, databaser og nettverksløsninger for både sikkerhet og trafikkflyt. I tillegg til logg og analyseverktøy for metrikk, og samt mye mer for å administrere løsningen i sin helhet.

All nettverkstrafikk genererte 8 terrabyte nettverkstrafikk til serverne fordelt på nesten 24 milliarder nettverkspakker. Det tilsvarer 64 terrabit.

På det meste var det nesten 170 servere i bruk hos Microsoft Azures datasenter i Norge med tilsammen 2,4 terrabyte minne/RAM.

Totalt antall spillere, fordelt på PC (Java) og mobil (bedrock)-versjonene av spillet. (Høyreklikk og åpne bilde i ny fane for stor versjon)

På grafen til høyre ser du spillertallene gjennom dagen. Kl 12.08 var 4546 spillere pålogget samtidig. Det er vår soleklare rekord noensinne. Litt tidligere var toppen rundt kl. 09 da prosjektet ble vist fram direkte fra studio på NRK 1.

17. maifeiringen var denne dagen trolig verdens tredje største Minecraft-server, og satte trolig norsk rekord i antall spiller pålogget samtidig. 20 000 deltok på mobil. 17 000 brukte java versjonen på PC/Mac/Linux.

I løpet av dagen ble det sendt 187 000 chatmeldinger. Det tilsvarer mer enn 3 meldinger hvert sekund, hele dagen. I tillegg kom 265 000 kommandoer, altså nesten 5 hvert sekund. Flere enn 30 kommuner deltok som samarbeidspartnere.

Selv om prosjektet ble en stor suksess, var det langt fra uten utfordringer både før og under arrangementet. Mange timer gikk med til feilsøking, sparring med eksperter, utvikling av løsninger på uforutsette problemer og grundig nilesing av dokumentasjon.

Et av disse eksemplene med noe som gikk galt ble fanget på film, eller letter sagt live TV. Klippet viser Erlend under NRKs 17. mai-sending, da vi, i et forsøk på å levere best mulige TV-bilder, overbelastet nettverksporten på en av serverne. Litt panikk, men det endte bra da sendingen raskt ble overført til en av de andre nodene vi hadde tilgjengelig (forberedt flaks).

Videoen er redigert og hentet fra NRK TV. Det originale klippet finner du hos NRK TV ved å trykke her. (Fra 34:35)

Annen teknologi og tjenester vi bruker

GitLab (Versjonshåndering av kode)
GitHub (Versjonshåndering av kode)
WikiJS (Kunnskapsbank for vår stab)
Minetrack (Oversikt over spillertall)
WordPress (CMS for nettside)
Microsoft 365 (Administrasjon og lagring for å drifte prosjekter og oppgaver i Skogliv. Brukerhåndtering etc)
Exchange (E-post)
Folding@Home (Av og til har vi servere som står idle etter de er brukt til prosjekter. Vi bidrar med ledig CPU inn i Folding@Home om hosting leverandøren tillater det)
Domeneshop (Domeneregistrar og DNS)
Tebex (Nettbutikk løsning for vår egen Minecraft server)
Node (Rammeverk som flere av nettløsningene våre bruker)
Redis (Synkronisere data på tvers av servere og løsninger)
Docker (Virtualisering i form av konteinere for enkle jobber)

Teknologi vi har brukt tidligere men er nå faset ut

Ansible (Automatisering av oppsett av servere)
Elasticsearch (Søk i data)
Grafana (Visualisering av data)
Egenlaget Vipps integrasjon til Tebex før Tebex lanserte sin egen (Javascript)

Sluttord

Vi håper denne siden har gitt deg et innblikk i hvordan vi bruker teknologi for å skape og drifte Skogliv. Fra vårt utgangspunkt som et hobbyprosjekt i 2018, har Skogliv vokst til noe langt større enn vi noen gang kunne ha forestilt oss. Det varmer hjertet vårt å høre barn og unge dele de minner, opplevelsene og relasjonene de har fått gjennom Skogliv.

Skoglivs opprinnelige mål var å tilby et trygt digitalt fristed for barn og unge. Vi håper at Skogliv vil bli husket som et sted hvor gode barndomsminner ble skapt, og at de ser tilbake på opplevelsene med et smil.

Er du interessert i teknologi, vil vi oppfordre deg til å følge din lidenskap og lag det du ønsker å lage. Med stå på vilje og engasjement er alt mulig.

Hilsen Tobias, Tarjei og Erlend

«Move fast and break things!» – Erlend har i alle fall fått med seg den siste delen.

17. mai 2021 gjorde vi vårt største prosjekt noen gang med digital feiring. Her jobber Tobias og Erlend, med grafer over spillere og serverstatus på skjerm i bakgrunnen.