Lær om Sametinget i Minecraft til den samiske nasjonaldagen

Hva er historien bak samenes nasjonaldag? Utforsk samisk kultur og Sametinget i Karasjok på en interaktiv og morsom måte. Det er enkelt å laste ned, så er plutselig hele klassen i gang med læring på en ny måte.

Universitetet i Agder og Skogliv har gått sammen om et læringsopplegg for Minecraft: Education Edition som er tilgjengelig nå.

Vi har gjenskapt Sametingsbygget i Karasjok i Minecraft, og laget et læringsopplegg for elever og skoleklasser hvor de lærer om Sametingets historie, selve bygningen og samisk språk. Prosjektet er en første del i et større læringsopplegg som utvikles av Universitetet i Agder i samarbeid med Gáisi språksenter og Samisk høgskole.

Klikk her for å laste ned verdenen til Minecraft: Education Edition
(OBS: Enkelte opplever problemer ved å kjøre verden på iPad. Du kan forsøke denne guiden om du får problemer.
Vi anbefaler at man bruker Windows 10 eller annet. Dette er første versjon av prosjektet, gi gjerne tilbakemeldinger).

Skogliv har stått for det tekniske og tilpassingen inn i Minecraft. Den profesjonelle byggeren Joakim Mo Raudøy (RevenJoakim) har bygget blokk for blokk, mens utviklingen har Skogliv gjort. Læringsopplegget er utformet av Universitetet i Agder.

Kartet kan brukes av alle, uansett alder og ferdigheter. Med dette prosjektet ønsker Skogliv og Universitetet i Agder å rette oppmerksomhet mot samenes nasjonaldag 6. februar. Det er noe av det elevene lærer om i kartet.

Kartet kan også brukes til å lære om samisk kultur uavhengig av nasjonaldagen.

Dette er en første versjon av kartet, og vi ber alle lærere som bruker det dele sine erfaringer og tilbakemeldinger med oss anonymt her. Takk!

Hvordan komme i gang

Alle skoler med tilgang på Minecraft: Education Edition kan laste ned verdenen og importere den i spillet. Elevene kan spille kartet hver for seg, eller så kan de gå sammen i grupper hvor en er vertskap for sine medelever. Læreren kan også være vert for en klasse opp til 30 personer.

Det kreves ikke teknisk arbeid for å komme i gang. Alt man trenger ligger i nedlastningsfilen, som importeres som en verden rett i spillet. Der følger alt nødvendig med. Elever som blir med på en flerspillerøkt til en annen vert, må laste ned ressurs- og adferdspakker når de blir spurt om det i spillet.

Skolene har vanligvis tilgang til Minecraft: Education Edition som en del av et Microsoft 365-abonnement gjennom sin kommune eller IKT-avdeling.

For lærere:

Kontakt:

Tarjei Mo Batalden, Skogliv: 904 74 557, admin@skogliv.no

Line Reichelt Føreland, Universitetet i Agder: 901 31 095, line.r.foreland@uia.no

Last ned bilder og video til fri bruk her (Google Drive; Foto: Skogliv)